Wijnproeverij bij wijnhuis Terra Remota, Costa Brava

12 juli 2021

Een vino blanco, tinto of rosado por favor zijn hoogstwaarschijnlijk de meest gebruikte woorden als het gaat om een vakantie in de Costa Brava. Uiteraard is de belangrijkste vraag eerst: donde esta la playa? Maar wat is een strand zonder een goed glas wijn? En wat is een goed glas wijn uit de Empordà, als je niet precies weet wat je aan het drinken bent? Een goed glas wijn kunnen de meesten onder ons wel waarderen maar wat maakt een wijn uit de Empordá nou écht bijzonder?

Daar weet wijnhuis Terra Remota wel raad mee. Terra Remota is een wijnmakerij die zich sinds 2006 gevestigd heeft in het uiterste noordoosten van het Iberisch schiereiland, in de regio Alt Empordà van Girona en verbonden aan de DO Empordà.

Terra Remota is een wijnmakerij met een duidelijke visie en respect voor het gebied waarin het zich bevindt. Ze willen zoveel mogelijk gebruik maken van de omgeving en dit doorvertalen in het maken van hun wijnen. Deze concepten vormen de ruggengraat van de Terra Remota-filosofie en, zoals we zullen zien, bepalen ze op alle mogelijke manieren de acties van de wijnmakerij. 

Het gebied waarin Terra Remota zich bevindt heeft een prachtig uitgestrekt uitzicht en wordt, ondanks de afgelegen ligging, al sinds de oudheid bewoond door mensen. Zo zijn er documentaties van overblijfselen van nederzettingen die behoren tot de Iberische cultuur. Tijdens de ontdekking van dit gebied, stuitte men op een granieten blok met twee symbolen erop die hoogstwaarschijnlijk te herleiden zijn aan de Iberische cultuur. Terra Remota wilde het belangrijke aspect van dit gebied meenemen en heeft als symbolische weergave deze twee symbolen meegenomen in hun logo van de wijnmakerij. 

De wijnmakerij van Terra Remota

Bij aankomst is het pand niet te missen. Voor een wijnmakerij is het zelfs opvallend dat er voor moderne architectuur gekozen is. Het is een ontzettend groot en massief gebouw en je kunt vast al raden dat de eigenaren van Terra Remota hier maar al te goed over nagedacht hebben. Zij hebben de opdracht aan Pepe Cortés van de Barcelona-studio voor architectuur, interieurontwerp en ontwerp in samenwerking met collega-architect Nacho Ferrer gegeven. Waarom is dat belangrijk om te weten? Tijdens de tour die we hebben gehad hebben ze dit allemaal aan ons uitgelegd. Er zit een visie achter die zich doorvertaald in hun missie: ecologische wijnen produceren zonder bestrijdingsmiddelen. 

Het gebouw houdt rekening met meerdere aspecten maar heeft vooral respect voor het milieu. Het is gelegen op een heuvel aan de rand van de boerderij. De ligging op het noorden draagt ​​bij aan de thermische controle van de wijnmakerij, waardoor overmatig verbruik van de airconditioningsystemen wordt vermeden. Het pand bevat een route waardoor men van begin tot eind wordt meegenomen op een ontdekking van de wijnwereld van Terra Remota. 

De kenmerken van het terrein waarop Terra Remota zich bevindt, evenals de professionele ervaring van het pand, hebben het karakter van de geproduceerde wijnen bepaald waarbij prioriteit wordt gegeven aan zachtheid en elegantie, ongeacht de overmaat aan tannines en bulk.

Kwaliteit van de wijnen 

De wijngaarden die de druiven voor Terra Remota leveren, zijn geclusterd rond het gebouw waarin de productiefaciliteiten zijn gevestigd. Door de bouw van een nieuwe fabriek is de wijnmakerij, in termen van technische haalbaarheid, volledig operationeel geworden.

De criteria die het technische werk bij Terra Remota beheersen, zijn samen te vatten in 3 begrippen: kwaliteit, respect voor grondstoffen en maatwerk. Het verkrijgen van kwaliteitswijnen is het doel van Terra Remota, daarom probeert het wijnhuis de hoogste kwaliteit druiven zoveel mogelijk te isoleren gedurende het hele proces, van de wijngaard tot het rijpen van de wijnen.

Op zomerdagen verwelkomen ze je graag om de wijnkelder te bezoeken en kan je alle wijnen proeven en zelfs picknicken onder de dennen in het hart van de wijngaard. Absolute aanrader voor alle wijnliefhebbers onder ons!

Benieuwd naar nog meer wijncontent? Lees het allemaal hier!

SHARE THIS STORY
nl_NLDutch