Onmisbare tip: restaurant Es Carxofa in het mooie dorpje Puból

16 januari 2022

Wie zijn vakanties in het noorden van Spanje viert, weet hoe heerlijk het is met de auto erop uit te gaan om nieuwe plekjes te ontdekken. Dat maakt Costa Brava een ontdekking van jewelste. Je kunt namelijk zoveel kanten op en ieder dorpje heeft zijn eigen karakter. Niet voor niets is het karaktervolle Catalaanse Spanje beroemd vanwege zijn vissersdorpjes, wijngaarden en wilde baaien. 

Maar ook voor onze cultuurliefhebbers is er genoeg te doen. Want wat is een vakantie zonder een bezoek te brengen aan een van de musea van Dali. De toeristische trekpleisters die je toch altijd even aan moet tikken. Het dorp Puból biedt twee-in-een zullen we maar zeggen. Want in dit dorp kun je heel goed cultuur snuiven én aan het einde van je dag aan een van de tafels van het restaurant Es Carxofa aanschuiven met een heerlijk glas Catalaanse wijn.

Wat maakt het dorpje Puból zo bijzonder?

Puból heeft zijn naamsbekendheid te danken aan Salvador Dalí die in dit dorp een kasteel voor zijn muze Gala heeft gekocht. Een verbazingwekkende doch romantische keuze om een vrouw te imponeren. 

Hij verbouwde het voormalige kasteel tot een woonhuis op maat voor Gala. En onder het mom van dat aan alle details gedacht moest worden zijn veel van haar initialen terug te vinden in het kasteel en geniet je van meerdere prachtige muurschilderingen die Dalí heeft aangebracht.

Daarnaast wordt er soms met je brein gespeeld. Dalí was namelijk een groot fan van de “trompe l’oeil” techniek. Dit is een techniek in de beeldende kunst waarbij opzettelijk een optische illusie wordt gecreëerd. Deze zijn overal in het kasteel en in de tuin te vinden. 

Waarom Puból, zou je vast denken? Die vraag blijft helaas onbeantwoord van mijn kant. Maar de keuze voor Puból vind ik persoonlijk niet gek. Want eenmaal bij aankomst begrijp je hoe sfeervol dit kleine dorpje eigenlijk is, zelfs al wonen er vrij weinig mensen. Dit plekje nodigt uit om gezien te worden en vooral om het Catalaanse leven te vieren zoals men dat hier maar al te graag doet.

Een Costa Brava Hotspot: Restaurant Es Carxofa

Dit is me toch een dijk van een adres! Es Carxofa is een warm en heerlijk (deels) buiten restaurant waar je het beste van Catalonië op je bord krijgt en de meest hartelijke Catalanen (en Fransen) aan je tafel. Hier geniet je van de mediterrane keuken en heb je binnen een mum van tijd je hele tafel vol lekkers omdat het kiezen van de kaart zo ongelofelijk moeilijk is! Alles is even goed. Een hoogtepunt van dit restaurant is vooral de keuzes aan alle ‘arròs’ gerechten. Zo kan ik de arròs de confit d’anec (eend) aanraden en voor de visliefhebbers is de ‘arròs negre de calamers’ een goede keuze. 

Ook niet onbelangrijk: de service is om door een ringetje te halen. Let er alleen op dat als je samen één rijstgerecht wilt bestellen en de bediening aangeeft dat je 50/50 kunt kiezen dit niet het geval is. Je betaalt uiteindelijk gewoon twee rijst gerechten. Dit is mij overkomen, geen ramp, maar dat kunnen jullie dan voor zijn. Ondanks dit enige voorvalletje, is het een spectaculaire plek met een heel gaaf terras in het centrum van het stadje Puból. Bij toeval kwamen wij aan bij Es Carxofa en hadden we het geluk dat we zo mochten aanschuiven. Maar het restaurant is populair (en terecht) dus een reservering maken valt aan te raden.

De sfeer is vrij formeel, dus een leuk outfitje voor een avondje Cinc Sentits misstaat natuurlijk niet. Benieuwd naar wat je kunt verwachten heb ik hieronder ons menu toegevoegd waar je al onze gegeten gerechten kunt terugzien.

Es Carxofa

Benieuwd naar meer dorpjes zoals dit? Lees dan 7x charmante dorpjes in de Costa Brava die de moeite waard zijn!

nl_NLDutch