La Malabarista in Girona: de perfecte plek voor een vermout

2 januari 2022

Een bekende traditie onder de Catalanen is om voor een lunch, meestal op zondag, een aperitief te drinken. En dan heb ik het niet over een Aperol Spritz waar wij Nederlanders gek op zijn. Ik heb het natuurlijk over vermout! Dit drankje wordt namelijk beschouwd als volkomen sociaal aanvaardbare drank om te drinken in de vroege namiddag. Hebben wij even geluk. 

Hoewel de gewoonte nooit echt is vervallen, is de populariteit de afgelopen jaren naar een nieuw niveau gestegen. Zelfs zo bekend dat er barretjes zijn ontstaan die dit speciale drankje als hoofdelement gebruiken. Het schattige barretje La Malabarista, in Girona, is de ideale plek om op het plein of binnen een vermout te nuttigen. Oh! En ze hebben speciaal tapas gerechten op de kaart waar ze gerechten mixen met vermout. Verrassend lekker kan ik je vertellen.

Wat is Vermout precies?

Van al dat schrijven over dit drankje krijg ik in ieder geval al dorst. Maar de mensen die dit drankje nog niet hebben geproefd vragen zich vast af: wat is vermout nou eigenlijk? 

Het is een drankje dat vaak verkeerd wordt uitgesproken. Ook ik ben hier schuldig aan! De juiste uitspraak is: ‘vermoet’. Als je het vergeten bent heb ik de volgende handige vuistregel voor je bedacht: iets wat moet op een zondag! Wel zo makkelijk. 

Afijn, terug naar wat vermout nou is. Het is namelijk een versterkte wijn, op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. Alsemkruid is het belangrijkste kruid voor de typische vermout-smaak. 
In Catalonië drink je zo’n vermout bij wat tapas, zoals olijven, brood met olijfolie, Spaanse tortilla of patatas bravas. Een vermout-momentje heet het daar (Hora del Vermut). Ideaal om de lichte trek tussen lunch en diner te stillen.

La Malabarista in Girona

Een wandeling in de avond in de stad Girona heeft toch wel iets magisch. De droomachtige straten, het geroezemoes dat van elk restaurant afkomt en natuurlijk de lichten die deze stad romantisch maken. Girona is klein maar fijn. En vooral: het heeft alles wat je nodig hebt binnen handbereik. 

La Malabarista bevindt zich op een plek waar je net wat verder de hoek om moet lopen om te weten dat het er zit. Een plek waar je ‘toevallig’ tegenaan loopt maar met zekerheid blijft hangen. Het plein nodigt namelijk uit tot een drankje en tapas. Het zal je daarom niet verbazen dat er bij bijna elke tafel een bruinachtig drankje is besteld. Inmiddels heb je geleerd dat dit natuurlijk om een vermout gaat! La Malabarista is namelijk van origine een vermuteria. En wat voor één! 

Niet alleen wil je alles van de drankenkaart proeven omdat je eerste vermout zo lekker smaakt maar ze hebben ook tapas speciaal gemaakt van dit lekkere drankje. Eerder nog niet gehad en ik kan je vertellen: voor herhaling vatbaar. Ik zal je zeggen welke mijn favorieten zijn:

  • Guacamole “escabetxat” (guacamole)
  • Bandonguilles (soort gehaktballetjes in een heerlijke vermoutsaus)
  • Natxos de la Mala (nachos)
  • Provolone (kaas)
  • Truita de patates

Schrijf La Malabarista zeker op je must-see lijstje, want in de zomer is dit plein een verademing om even tot rust te komen na een bezoek aan Girona. Voor de jongeren onder ons organiseren ze ook veel evenementen aangezien ze muziek en vermout maar al te graag combineren. Niet gek ook. Ik kan je garanderen dat ook jouw heupjes wat losser worden na het bestellen van een aantal vermouts.. 😉

La Malabarista

Benieuwd naar een heerlijk hoteladresje in Girona? Lees dan hier: Hotel Casa Cacao: hét hotel om je vingers bij af te likken

nl_NLDutch