La route de Anxoves (ansjovis) in L’Escala

31 oktober 2021


Je hebt plannen gemaakt om een bepaalde plek te bekijken. Je vertelt het aan familie, vrienden en misschien zelfs je collega’s. Daar zit altijd wel 1 persoon bij die weet wat de specialiteit uit die omgeving is. Herken je dat? Voor Porto zijn het bijvoorbeeld de Pasteis de Nata en in Parijs zijn het de macarons. Nu behoor ik misschien niet tot je directe kennissenkring maar deel ik graag met je wat dat voor L’Escala is. Iets waar sommigen om zullen juichen en anderen wellicht wat minder. Het is namelijk ansjovis!

De ansjovis, een mediterraan product

Voor de mensen die niet hele uitgebreide viseters zijn, zal ik kort uitleggen waarom ansjovis het proberen waard is. Ansjovis is een blauw/zilver visje dat wordt behandeld met zouten. Het is een manier om ze te bewaren en werd door de Grieken in Catalonië geïntroduceerd. De romeinen zetten dit vervolgens vooral in het gebied van de Golf van Roses voort. Het is daarom geen toeval dat L’Escala vandaag de dag de plek is waar deze vis het meest verkrijgbaar is. .

De specialiteit van L’Escala: ansjovis

De mensen van L’Escala gaan bij zonsopgang en zonsondergang op ansjovis en sardines vissen. Ze doen dat met netten waarmee ze de vissen kunnen vangen terwijl die op zoek zijn naar zonlicht. L’Escala ansjovis onderscheidt zich door hun zeer aanhoudende geur en smaak. Verse ansjovis, zout, kruiden en specerijen worden gebruikt om ze te bereiden.

In L’Escala zijn er verschillende winkels of restaurants waar je dit zoute visje kan proeven. De leukste manier om goed kennis te maken met de smaak van de ansjovis, is tijdens het evenement Festa de l’Anxova. Dit is hét evenement waar je ze in verschillende bereidingen kunt proeven.

Het evenement: Ruta de la Tapa de la Anchoa in L’Escala (Festa de l’Anxova)

Dit jaar was voor mij de eerste keer dat ik de route van de ansjovis heb gelopen en wat een succes! Een geweldig initiatief waar tientallen restaurants en barretjes een zelfbedachte tapa maken met ansjovis als hoofdingrediënt. Voordat je meedoet moet je een van de brochures zien te scoren waar je een ‘paspoort’ bij krijgt. Maak je geen zorgen, ze liggen overal in elk restaurant. Op je paspoort zie je welke plekken er allemaal meedoen en laat je als het ware je ‘paspoort’ stempelen nadat je hun eigen bedachte tapa hebt geproefd. De prijs van elke tapa is €1,50. Een meevallertje dus! Tenzij je zoals ik, een hele lekkere vindt en die een paar keer achter elkaar bestelt… Aan het einde van het evenement mag de consument kiezen welke tapa de beste was.

Wat ik verbazingwekkend leuk vond is dat ik in sommige barretjes binnenkwam waar ik van mijn lang zal ze leven niet wist dat ze er zaten. Het is een grappige manier om nieuwe plekjes te ontdekken en een goed excuus om overal een klein biertje te scoren.

De editie wordt meestal gehouden van 1 t/m 12 oktober

Visit L’Escala

Dineren in L’Escala? Welke restaurants zijn de moeite waard? Lees hier 5x beste restaurants in L’Escala

SHARE THIS STORY
nl_NLDutch