De meest originele Costa Brava cadeautips: duurzaam, natuurlijk & bewust

28 november 2021

De zomer is voorbij en de wintermaanden die in het teken staan van ‘geven’ komen steeds dichterbij. Iedereen is gek op spullen. Iedereen wordt ook steeds bewuster van zijn aankopen. Het is dan ook steeds meer een uitdaging om een origineel cadeau te verzinnen. Sommigen vinden die uitdaging juist leuk en gaan eindeloos op zoek. Anderen willen het liefst zo snel mogelijk een duurzaam cadeau vinden waar de ontvanger veel waarde uit kan halen, en veel langer plezier van heeft.

En wat als ik jou nu vertel dat ik een aantal originele duurzame cadeautips voor jou heb, ieder met een bijzonder verhaal? Allemaal natuurlijk, bewust EN uit de Costa Brava. Veel shopplezier ;-).

1. Natuurlijke parfum Bravanariz

Ken je dat gevoel dat je uit het vliegtuig of de auto stapt en de geur van de bomen ruikt, de wind die de geur van de bladeren met zich meebrengt, misschien de lucht van de zee uit de verte. Oftewel: je ruikt de Costa Brava. Bravanariz brengt deze geweldige aroma’s van de Costa Brava landschappen bij jou thuis, zodat jij het hele jaar door kunt genieten van de geuren uit de Empordà.

De eigenaar Ernesto vangt elementen en mineralen uit de empordà-regio. Of het nu de warme geur van de lente/zomer MAIG (mei) & AGOST (augustus) is, of de frisse geur van de winter GENER (januari) & OCTUBRE (oktober). Hij vangt de aroma’s in een fles om te genieten van de geuren die de natuur aanbiedt.

“Ik wil met mijn handen formuleren, ik wil vuil worden, aanraken en ruiken, echt mijn neus volgen en een veel intiemere en primitievere relatie met de natuur hebben.”

Bravanariz betekent ‘dappere neus’ in het Spaans. De ondertitel ‘ruikend wild’ geeft precies aan wat de charismatische parfumeur Ernesto Collado doet. Letterlijk de natuurlijke geuren van het ongerepte landschap van Noordoost-Spanje vangen. Hoe bijzonder is dat? 

Van de verzamelde geurplanten maakt hij 100% natuurlijke en ongefilterde parfums. Elk seizoen heeft zijn eigen geur. Of het nu de warme geur van de zomer is of de frisse geur van januari. Geniet van ecologische parfums waarbij geen alcohol gebruikt wordt. Dit is toch wel een favoriet van alle Costa Brava cadeautips, juist omdat het zo’n bijzonder verhaal heeft.

Bravanariz

2. Droogbloemen van Rosa Cadaqués

Gek op bloemen! Hoor je ook gelijk dat deuntje afspelen in je hoofd? Een slogan die je helaas niet zo snel vergeet. Afijn. In een van de mooiste straatjes van Cadaqués bevindt zich de kleine droogbloemen winkel Rosa Cadaqués.

Dit schattige kleine winkeltje ligt in de buurt van de welbekende kerk en is omgeven door de karakteristieke blauwe en groene luiken van Cadaqués. Ik ben al een hele tijd een groot fan van droogbloemen. Ze gaan lang mee, ze staan prachtig op je keukentafel en kunnen je rotdag in 1 tel weer goed maken. 

De zogenoemde ‘everlasting’ bloemen sierden voorheen de witte muren van de smalle straatjes van het dorpje Cadaqués. Deze bloemen werden ondersteboven opgehangen om op natuurlijke wijze in de wind te drogen. 

‘Everlasting’ bloemen – zo genoemd – kunnen hun kleur en uiterlijk lang behouden nadat ze zijn gesneden en gedroogd, vooral tijdens de wintermaanden. Deze praktijk inspireerde hen om zelf bloemen te drogen in hun boetiek. En zo werd Rosa Cadaqués geboren!

Echt waar; een feestje om naar te kijken. Ik blijf eindeloos scrollen op hun Instagram omdat het ene boeket weer mooier is dan het andere. 

Hun telers komen voornamelijk uit Noord-Catalonië, tussen Barcelona en Perpignan. De bloemen leggen dus weinig afstand af voordat ze in onze winkel aankomen. Daarnaast werken ze ook samen met producenten uit zowel Zuid-Spanje en jawel! Nederland. Zo behouden ze een diversiteit aan bloemen en originele boeketten. Neem een kijkje op hun Instagram pagina en geloof mij; je krijgt er geen spijt van. Misschien je portemonnee wel…

Rosa Cadaqués

3. Olijfolie & Skincare van Olively Cosmetics

Olively is van origine een familieproject dat is ontstaan in Alt Empordà, Catalonië. Door hun Arbequina-olijven zijn ze in staat om een unieke olijfolie van extreme kwaliteit te creëren. De arbequina-olijven is een olijfsoort die snel rijpt en niet te diep in de boom wortelt. Bij voorkeur mag de olijf niet meer rijpen dan nodig is, omdat vaak zijn eigenschappen dan verloren gaan. Deze olijfolie gooi je dus niet in de warme pan om je vlees op te bakken. Nee. Dit gebruik je voor je salades of heerlijk met wat brood, tomaat en zout zoals de Catalanen dat doen. 

Hoe overheerlijk de olijfolie ook is, hun avontuur gaat verder dan alleen het maken van olie. Bij Olively maken ze namelijk ook natuurlijke zepen met de hand. Hiervoor maken ze gebruik van de olie die niet verbruikt is. Smart move!

De zepen worden met de hand en in kleine batches gemaakt. Ze maken gebruik van de koude verzeping techniek. Dit is een techniek die de natuurlijkheid van de ingrediënten en hun voordelen voor de huid behoudt.

Hun grootste doel? Hun steentje bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke manier van leven. Daarom kan je er zeker van zijn dat Olively hun zepen met 100% natuurlijke ingrediënten, zonder parfum of bewaarmiddelen maakt en is het bovendien veganistisch en biologisch afbreekbaar. Ook perfect voor de gevoelige huidjes.

Olively Cosmetics

Toch al bezig met shoppen? Antieke meubels scoren in Spanje? Dat kan perfect in La Bisbal d’Empordà!

SHARE THIS STORY
nl_NLDutch