Cap de Creus: hotspot 2023

11 februari 2021

Hoewel het februari is en de halve wereld nog niet mag reizen, sta ik wel te popelen om alvast over deze plek te schrijven. Cap de Creus, de ruwe diamant van de Costa Brava. De plek die je het gevoel geeft alsof je op een maanmissie bent beland vanwege het speciale gesteente dat zich zo gevormd heeft. Later op de foto’s zal je dat ah-ha! moment ervaren. Bij toeval ontdekten we een aantal jaren geleden dit prachtige plekje met een restaurant op de top dat al snel aanvoelt als thuiskomen. Nog voor we de voet over de drempel van dit restaurant zetten, wisten we zeker dat wij hier nog een keer zouden terugkomen.

De rit naar Cap de Creus

Ik kan geen betere manier bedenken om de plekjes in de Costa Brava te leren kennen dan per auto. Met dit in je achterhoofd en de spotify lijst straks paraat, is de rit naar Cap De Creus toe erg bijzonder. Met elke bocht die je neemt, merk je dat je steeds meer omhoog rijdt. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht met uitkijk tot aan de dorpen van Frankrijk. Neem wel wat water of te eten mee, want als je net zoals ik snel last heb van alle bochten, dan bespaar je jezelf een hoop misselijkheid! HET IS HET ECHT WAARD.

Met Roses en Cadaques in de omgeving merk je dat het landschap zich langzaam begint aan te passen naar wat lijkt op de Californische Kust. Voor diegenen die niet weten wat ze dan kunnen verwachten, neem gerust de tijd om dit te googlen, want misschien wil je dan ook wat extra sparen voor deze verre bestemming.

Met de aankomstplek in de verte, rijd je eerst langs waar voormalig club Med heeft gezeten en begin je volledig te begrijpen waarom dit natuurpark geliefd is onder wandelaars door de serene rust die het uitstraalt.

Cap de Creus 

Gelegen in de Alt Emporda is Cap De Creus vooral bekend geworden als de inspiratiebron voor de surrealistische schilder Salvador Dalí. Hij verwonderde zich over het landschap. Deze plek is het meest oostelijke punt van Spanje. Een prachtig woest landschap door zee en wind afgesleten, staat Cap de Creus bekend om het natuurgebied, maar ook de prachtig afgelegen duiklocaties.

Deze plek is perfect voor:

  • Een (sportieve) wandeling
  • Zwemmen
  • Genieten van het uitzicht
  • Duiken
  • Eten en drinken

Restaurant Cap de Creus

De ideale plek om te lunchen of de zonsondergang te bekijken is bij de vuurtoren van het natuurpark Cap de Creus. Het eerste wat opvalt is het enorme buitenterras met uitgestrekt uitzicht op de zee en de bergen. Het gebouw, het terras en de plek an sich geeft je het gevoel alsof je je even in Mexico waant, terwijl je op een van de mooiste plekken in Europa bevindt. Het interieur, het lieve personeel geeft je geen toeristisch gevoel, maar alsof je de plek al die tijd al kent.

Ze hebben een uitgebreide kaart met heerlijke gerechten, maar het is vooral de vis die dit restaurant compleet maakt. Het terras buiten biedt je een kans om het gehele landschap en de eerste dorpen van Frankrijk te bewonderen.

Het is een warme omgeving die je een glimlach van oor tot oor geeft vanaf aankomst tot vertrek. Zelfs met slecht weer of wat donkere wolken weerhoudt het je niet om je spullen te pakken en weg te gaan, mede dankzij het uitzicht dat je telkens aan een ander schilderij doet denken. Mocht je indruk willen maken op je vrouw/vriendin, dan scoor je zeker punten op deze plek. Een win-win voor beiden, want een succesvolle Instagram foto is binnen een paar seconde gepiept!

Restaurante Cap de Creus
Carretera de Cap de Creus, s/n
17488 Cadaqués, Girona
+34 972 199 005
restcapdecreus@yahoo.es

Cadaques mag je niet overslaan

Mocht je toch in de buurt zijn dan raad ik ook aan om het eerder genoemde plaatsje Cadaques te bezoeken. Dit vissersdorpje werd door Salvador Dalí beschouwd als “de mooiste stad ter wereld”. Omgeven door het natuurpark Cap de Creus, waar de bergen en de zee elkaar kussen, bevindt het charmante vissersdorpje wat lager in de bergen. De steegjes, het uitzicht op zee en de prachtig gebouwde huizen, maakt dit dorp een idyllisch plekje.

SHARE THIS STORY
nl_NLDutch