Kristalheldere baaitjes (Cala) vlakbij Sant Antoni de Calonge

26 september 2021

Hoogstwaarschijnlijk ken je de meeste grote stranden van de Costa Brava waar het water in het begin echt wel helder is maar vervolgens steeds donkerder wordt naarmate je verder zwemt. Prima als je daar van houdt maar ik persoonlijk heb dat liever niet. Als ik in de zee wil zwemmen, heb ik behoefte om mijn voetjes te kunnen blijven zien. Soms kom je een vis tegen of zwem je om een rots. Allemaal prima, als ik alles onder mij maar kan blijven zien. Herken je dat? Dan heb ik goed nieuws. Cala – wat inham of kleine baai betekent – heeft kleine paradijselijke baaitjes en Costa Brava zit er vol mee. Het verpersoonlijkt de unieke, beeldschone baaien van de Costa Brava, verborgen in de ingewikkelde kronkeling van de ruige kustlijn die zich uitstrekt van Blanes tot aan de Franse grens. Verwacht turquoise water barstensvol zomerzon.

Alle baaitjes van Torre Valentina, in Sant Antoni de Calonge

De kustlijn van de Costa Brava staat bekend om zijn verscheidenheid aan stranden. Van kleine baaien die moeilijk toegankelijk zijn tot uitgestrekte stadsstranden van enkele kilometers uitgerust met allerlei voorzieningen. Toch ben ik een groot voorstander van een aangename wandeling door de natuur en dan een cala te ontdekken waar je een wat intiemere dag in kunt doorbrengen. Onthou wel: verwacht geen strandbedjes, toiletvoorzieningen of zacht zand waar je urenlang in kan liggen. Doordat de cala’s kleiner en vaak ruwer zijn kom je al gauw op een paar rotsen te liggen. Heb je gelijk je morning ‘natuur’ massage gehad, wel zo lekker & goedkoop ;-). 

Welke baaitjes moet je absoluut gezien hebben?

De route van vandaag brengt ons naar Torre Valentina in Sant Antoni de Calonge. Als je met de auto komt is het verstandig om deze te parkeren in de buurt van de omgeving. De cala’s zijn namelijk op loopafstand te vinden. Ken je de weg niet? Loop altijd naar beneden, je ziet vanzelf het grote strand aan je linkerhand. Weet dat je dan goed zit. Aangezien we niet voor dit strand kiezen lopen we het pad naar rechts op, ookwel: Camino de Ronda genoemd. Dit pad is oorspronkelijk een voetpad dat langs de Costa Brava-kust werd aangelegd voor de Guardia Civil om de kust te beheersen en de smokkel te stoppen. Inmiddels wordt het als een prachtige wandelroute gebruikt waar je door de kliffen langs de kust van Catalonië loopt.

De bereikbaarheid van de baaitjes

Om de kleine baaitjes te bereiken loop je een korte route over dit wandelpad met uitgestrekt uitzicht op de zee, beschermd door leuningen en redelijk comfortabele trappen. Ben je nog niet de ene hoek om of de andere prachtige baai komt alweer tevoorschijn.  Een schitterend effect geeft het licht van de zon die op deze cala’s schijnt en de heldere kleur van het water doet je wensen om zo snel mogelijk een duik te willen nemen. Deze wandelroute is vrij bijzonder omdat die helemaal opgaat in zijn natuurlijke habitat, omgeven door ruwe rotsen en zoveel jaar oude Catalaanse bomen.

De drie meest bekende strandjes van Torre Valentina

Er zijn drie meest opvallende kleine baaien waar je een volle dag wilt vertoeven. Op een avontuurlijke manier kom je beneden, namelijk afdalend via de trap. Je komt dan uit op de eerste Cala: Cala del Racó dels Homes (inham van de mannenhoek). Vervolgens heb je de Cala del Racó de les Dones (inham van de vrouwenhoek) en de Cala dels Capellans (inham van de priesters). Alle drie de plekken hebben nauwelijks zand, zijn niet mega kindvriendelijk en soms zelfs gevaarlijk om naar beneden te gaan. Wij gingen voor het echte avontuur en zijn naar beneden gegaan om te liggen bij een kleine cala. Zie foto’s van het succesvolle resultaat. Gillend zijn we weer naar boven geklommen maar dit prachtige plekje hebben we tenminste vast kunnen leggen. 

Na je stranddag een heerlijke cocktail drinken met zononsdergang waar je u tegen zegt? Lees dan hier Castell d’Empordà: hier geniet je van een prachtige zonsondergang in Catalonië

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

nl_NLDutch