Visrestaurant Peixateria Jana in Palafrugell

26 februari 2021

Het vinden van visrestaurants wordt hier in Spanje niet onmogelijk gemaakt, maar het overtreffen met écht verse kwaliteit vis wel en daar weet Peixeteria Jana raad mee. What you see is what you get. Letterlijk. Want dit restaurant is oorspronkelijk een viswinkel waar je alle soorten kunt kopen. Het bevindt zich op een plek waar je misschien sneller langs zou lopen, eeuwig zonde, want dit familierestaurant is een plek die het bezoek meer dan waard is.

Het twee-in-een-concept

Bij binnenkomst kom je erachter dat het meer is dan een viswinkel alleen: het is ook een restaurant! Wat al gauw opvalt is, is dat de geur van de vissen niet zo sterk is als bij andere viswinkels. Met andere woorden: dit is hartstikke vers. Het klinkt misschien gek, maar verse vis hoort niet te ruiken. En dat maakt dit restaurant zo sterk: als het niet vers is, staat het niet op het menu. Alles wat gekookt kan worden, is te zien op ijs. Ben je net zo’n visliefhebber als ik? Dan zal dit je eetlust nog meer opwekken! 

Er is nagedacht over de uitstraling van het restaurant. Het is niet groot, maar dat maakt dit twee-in-een-concept zo leuk. Het is knus en zoals met de meeste goede restaurants, worden ze aan mij voorgesteld door Spaanse vrienden die van lekker eten, goede sfeer en aardige mensen houden – Peixateria Jana heeft dit allemaal. 

Ik ben verslaafd aan de kleuren waar gebruik van is gemaakt. De blauwe kast waar alle flessen wijn en champagne op staan te stralen, deze wil je het liefst zo snel mogelijk meenemen om in je eigen huis neer te zetten. Dit restaurant is een aanwinst dichtbij het hartje van het dorp Palafrugell.

Lunch vol verrassingen uit de zee

Het begon met een plateau van oesters. Ik ben DOL op oesters. Soms rijden we ook naar Leucate in Frankrijk om ze daar vers van de pers te eten. Bij Peixateria Jana ervaar je dezelfde belevenis, maar dan in de Costa Brava. Peixateria Jana serveert de Gillardeau. Voor de niet-oesters kenners onder ons, de smaak van de prachtige oesters van de Gillardeau is vol en vet. Dit is een genot om te eten in combinatie met een heerlijke witte wijn uit de emporda. Gevolgd door zee-egels met licht gefrituurde inktvis, maakte dit een een middag vol verrassingen uit de zee. 

De smaken in de gerechten waren sensationeel. Met visgerechten verwacht je vaak dat de vis het gerecht maakt, maar in Peixeteria Jana is het een beetje van beide. Bij de gerechten maken ze namelijk gebruik van heerlijke kruiden en sausjes waar je je brood alsmaar in wilt dippen.

Het hoogtepunt van de middag was de tonijntartaar die bereid is op een Japanse manier. Een gecombineerde dressing van sojasaus met een citroensmaak die je pas aan het einde van elke hap opmerkt. Echt een aanrader.

De meeste vis die ze vers serveren komt uit Palamós en er is voor ieder wat te vinden. Gerechten van pulpo a la plancha tot aan mosselen. Stuk voor stuk bereid met liefde door de twee eigenaren.

Peixateria Jana

📍 Carrer Ample, 140, 17200 Palafrugell, Girona

📞 872 02 96 28

instagram Costa Brava Peixateria Jana

Palafrugell

Na het eten is het een idee om het dorp van Palafrugell te bezoeken. Niet te vergissen met Calella de Palafrugell, dat namelijk iets verderop ligt. Dit is namelijk één van de drie kustplaatsen die bij de gemeente Palafrugell behoort. Palafrugell heeft huizen in alle tinten rood en oranje en de manier waarop de straatjes vorm geven, geeft je soms het gevoel alsof je je in Barcelona waant.

En wat past het beste bij de zondag? Een kop koffie met een dikke, vette, overheerlijke croissant. Hét recept voor de zondagochtend, maar op een zondagmiddag dit als extra toetje is ook geen straf. We kwamen aan bij het meest schattige bakkertje van het Palafrugell waar men in de rij staat om hun versgebakken brood te halen. En wij? Wij deden natuurlijk netjes mee. Bij binnenkomst waan je je even in een compleet andere tijd. Door de typische Spaanse vrouwen achter de toonbank. Oh, over de toonbank gesproken! Daar lagen ze hoor… Dé lekkerste croissants van Palafrugell, te schitteren met een goud gebakken crisplaagje. En onder het mom van dit wil je dunnetjes overdoen, zet je doordeweeks maar al te graag die extra 10.000 stappen. 

Even verderop bevindt zich in datzelfde straatje de markt. Heerlijk gevoel, doet mij even terugdenken aan de Albert Cuyp in Amsterdam. De kleuren van alle groenten, olijven en fruit lijken meer op te vallen door de grijze lucht op die dag. Tijdens het terugwandelen naar de auto, merk je wat leuke winkeltjes op en een beeldschone oude farmàcia. Waar je één voor één Spaanse vrouwen uit ziet lopen met hun tasjes vol van hun net gehaalde boodschappen van de markt.

SHARE THIS STORY
nl_NLDutch